02:04
Özgürlük İçin...
Özgürlüğüm için yaşıyor ve yapıyorum.

Günümüz dünyası çok garip bir hal aldı. Artık birçokları birçoklarına belli bedeller karşılığında özgürlük satmaya başladı. Aslında özgürlük değil, özgürlüğün kısıtlamasını gevşetme anlaşması,demek daha doğru. Detaylara girmeyeceğim. Yoksa sayfalar dolusu şey anlatmak gerekir. Ben de bu kapsamda bazı alanlarda özgür olmayı her birey gibi arzuluyorum. Özgürlüğüm için şunları yaptım; 
Başta Google olmak üzere birçok arama motoru kısıtlama ve taraflı sonuç sunumu yapmaktadır. Ayrıca tüm kişisel bilgi ve arama geçmişimizi de kayıt altına alıp, bizi takip etmektedir. Özgürlüğüm için kendi arama motorumu kurdum: Rastgelelik Kavramsal Veri Arama Motoru.
Özgür Vikipedi, ne kadar özgür sizce? Ne kadar tarafsız? Saatlerce emek verip yeni maddeler oluşturuyor, kimi içerikleri farklı dillerden çeviriyor ve zaman, emek sarf ediyorsunuz. Ama Wikipedia, hiç bir emeği dikkate almadan saçma gerekçeler ile maddeleri siliyor veya değiştirip, özgünlüğünü değiştiriyor. Dahası taraflı yayınlarıyla ülkemiz, dil ve toplumumuzun temel gelenek ve ilkelerine aykırı yayınlar yapıyor. Tarafsız ilkesi, pek de tarafsız değil. ABD mentalizmine uygun bir taraflılık ilkesi var. Emeklerimin heba olmasına ve özgürlüğümün kısıtlanmasına dur demek için kendi Viki platformumu kurdum. Diğer vikilerden daha özgür Rastgelelik Viki'yi herkese açtım. 
Günümüzde düşüncelerinizi ifade etmek ve diğer kişilerle paylaşmak oldukça kolaydır. Ancak ciddi sorunlar teşkil eder. Çünkü dünya tarafsız değildir ve her zaman güçlünün güçsüzü ezip, aşağıladığı ve kontrol ettiği bir hayat döngüsü içinde varlığını sürdür. Bloglar, sosyal medya platformları oldukça bu işlem için popülerdir. Ancak bir veya birkaç şikayet tüm çaba, emek ve özenle kaleme aldıklarınızın çöpe atılmasına yeterlidir. Size emek ve çalışmalarınızı geri vermeden, sizin açıklamalarınıza önem vermeden bir seferde hesabınızı veya içeriklerinizi silerler. Silmeseler bile bazı yönetimler engel koyarlar. Bu yüzden, bu kısıtlamalardan kurtulmak adına kendi özgürlüğüm ve özgür kalemim için kendi Blog sitemi kurdum. 
Yazım, üslüp ve tarz içerisinde bazı klişelerden kurtulmak ve kurallar hapisanisenden çıkmak istiyorum.Özgürce düşüncelerimi ifade etmek ve yazıya dökmek istiyorum. Fakat benim düşünce ve ifadedeki sesletimlerimi ben değil, ifade edeceğim dil belirliyor. İngilizce ise ğ, ö, ş, vb.  kullanamayız. Türkçe yazılarda ise x, w, q vb. harfler kullanamayız. Ayrıca kimi kesimler Türkçe olmasını, kimi kesimler Osmanlı Türkçesi kökenli olmasını, kimileri yabancı kökenli olmasını ister sözcüklerin. Ama ben o an dilediğim sözcüğü seçmek, istediğim gibi yazmak, istediğim yapıda ifade etmek istiyorum. Kısıtlamalar olmadan, engeller olmakdan... İnsanlar ölüyor her gün dünyanın bir yerinde. Hayvanlar katlediyor, insanlar katlediliyor ve topraklar, ağaçlar heba ediliyor her gün. Duygular ve ruhsal buhranlar tüm insanlığı sarıyor. Kültürel ve insani değerler ölüyor ama biz, bu durumları ifade ederken birkaç kurala sıkışıyoruz. Yazımlara, dil bilgisi kurallarına takılıyoruz. Kurallar ve standartlar güzeldir ama duygularımı anlatamıyorsa ve insanların acımasızca öldürüldüğü bir dünyada yaşıyorsak ne önemli var ki dil bilgisinin, imla kurallarının? 
Bu yüzden kendi dünyamın kuralları ekseninde özgürce kendi yapay dilimi ve alfabemi geliştirdim. Özgürlüğü son düzeye çıkardım. 70.000 üzeri sözcükten oluşan dev bir sözlük oluşturdum ve birden fazla anlatım yapısı kurdum. İstediğimi seçiyor, o an canım ne istiyorsa o şekilde duygu ve düşüncelerimi ifade ediyorum.  İster Latin, ister Arap, ister Rus, ister Al Bakiyye ve ister Göktürk harfleri olsun dilediğimle yazıyorum. Birden fazla eş anlam ve zıt anlam yapısı ile özgürlüğümün tadını çıkarıyorum. Dahası yazdıklarımı arama motorları ve botlar henüz bilmediği için kendilerine göre yorumlayıp, kendi gereksiz kurallarıyla kıstılayamıyorlar. Ağzı olan herkes yorum yapamıyor veya düşüncelerimi kopyalayıp, kendi mecralarında pazarlayamıyor. Emeğime saygı, özgürlüğüme özgürlük katıyorum. Tüm insanlığa ücretsiz yapay dilimi ve edebi türümü taktim ediyorum: Al Bakiyye Yapay Dili. 
 
Özgürlüğüm için kendi fantastik öykülerimi ve kurgusal dünyamı oluşturuyorum. Kendi sözlük ve sözcük sistemlerimi kuruyor, İnterneti özgürlüğüm için kullanıyorum. Ofislere, mekanlara bağlı kalmadan, özgürce istediğim her yerden kendi işimi yapıyorum. Bağımsız olarak yazarlık, editörlük, web site geliştiriciliği, vaka sorumluluğu yapıyorum. 

Dahası ne yapıyorsan bendim, geleceğim ve gelecek kuşakların özgürlüğü için yapıyorum. 

 
"Özgürlük İçin..." başlıklı bu blog yazısı, "10.08.2020" tarihinde "İstanbul" konumunda yazıldı. Bu blog yazısı yazılırken hava durumu 24 °C dereceydi ve döviz kuru da Dolar: 7.33 TL | Euro: 8.63 TL | Altın: 3.111,94 şeklindeydi.
Yazım günü gelişen olaylar: "Beyaz Rusya'da seçim sonrası sokaklar karıştı, güvenlik güçleriyle halk arasında çatışma yaşanıyor."
Kategori: Gelişi Güzel | Okunma: 1832 | Ekleyen: jungnet | Etiket: özgür arama motoru, özgürlük, özgür dil, özgür viki, özgürlük için, özgür dünya, özgür blog | Değerlendirme: 4.0/1
Toplam Görüş: 0
avatar