08:35
Kaliteli Bir Yaşam İçin Unutulmaması Gerekenler
Bir adım atmak, bir adım daha ileriye girmek için nitelikli kişi olmak ve nitelikli kişi olmak içinde kaliteli hayat yaşamak gerekiyor.
Nitelikli kişi kaliteli hayat yaşayan kişidir.

3 S'yi Unutmamak

Üç S'yi unutmayarak kaliteli yaşama ilk adım atmak mümkün. Bunlar; Kendine saygı duymak, başkalarına saygı göstermek ve her şeyde sorumluluk sahibi olmak. Bulunduğumuz her konumda kalite unsurlarına dikkat etmeliyiz. Bir baba evinin, çocuklarının geleceğin bilinciyle sorumluluk sahibi olmalıdır. Bir öğrenci ailesi ve kendi geleceği için derslerine önem vermeli, elinden gelenin fazlasını yapmalı ve hususta özveri göstermelidir, zira onun kalitesi bu kriterlerle belirlenir. 

Kendine Değerler Biçmek

Kişi her şeyden önce kendisine saygı duymakla başlayıp, ardından kendisine değerler biçmelidir. Bu durumda ise; 

  1. En sevdiği şiiri ezberlemeli. 
  2. Dinlediği her şeye asla inanmamalı, sahip olduğu her şeyi de harcamamalı. 
  3. Dilediği kadar uyumamalı, belli bir uyuma zamanı planlamalıdır. 
  4. Kendisini aşırı üstün görmemeli, insanlara da beklediklerinden daha çok şey vermeli ve bunu yaparken zevk almayı başarmalı. 
  5. Sevdikleriyle bolca vakit geçirmeli, "Seni Seviyorum" sözcüğünü içten söylemeli ve "Üzgünüm" sözcüğünü de içten gelerek söylemeli. Sevdiği kişinin gözlerine bakarak konuşmalı. 
  6. Başkalarının düş ve hayalleriyle asla alay edilmemeli, küçümsenmemeli. 
"İlk bakışta aşk" olgusuna inanmak, tutkuyla ve derinden sevmek kalite unsurlarının ilk büyük tomurcuklarını atmaktır. Sonrasında yara alınabilir belki ama hayatı tamamen yaşamanın önemli yollarındandır aşk. Aşkı yaşamayan bir kalp, ölü ve hala doğmamış sayılır. Bir nesneye sevgi besleyemeyen kişi, karşı cinsi sevemez. Karşı cinse dünyevi aşk ve insani sevgi besleyemeyen; bu aşk olgusunu kavrayamayan ve de duygusunu hiç yaşayamayan kişi tanrıya, yaratıcıya aşk duyamaz, sevgi besleyip ilahi aşkı hissedemez. 

Noktacıklara Dikkat Etmek

Bazı noktalar vardır önem arz etmiyor gibi görünür. Ancak en önemli parçacıklardır kaliteli hayat için. Bu noktalara önem göstermeli, özveriyle hayatına uyarlamalıdır nitelikli insan. 
  • Hiç kimseyi incitmemeli, kırmamalı ve yargılamamalı.
  • Anlaşmazlık durumlarında da mutlaka dürüst olunmalı.
  • Yavaş ve ahenkli konuşulmalı ama çok hızlı düşünüp, karar verilmeli.
  • Biri yanıt vermek istemediğimiz bir soru sorduğunda gülümsemeli ve en büyük aşkın, en büyük başarının daha büyük riskleri olduğunu hatırlamalıyız. Her soruya doğru cevabı vermek doğru değildir. Olumsuz, istemediğimiz yanıtlar da vermek doğru değildir. Uygun üslup ve dille kıvamına uygun yanıtlar vermeyi başarmak için çaba sarf edilmelidir. 
  • Kaybettiğimiz her şeyden ders çıkartmalıyız. 
  • Küçük bir anlaşmazlığın dostluğu ve büyük arkadaşlıkları bozmasına asla izin verilmemeli.

Toplumu Unutma

Kişinin kalite ve niteliklerini belirleyen en etkili birim nitekim toplumdur. Kültürün yaratıcısı olan toplum, kişi ve olguları da belirleme gücüne sahiptir. Bu yüzden toplum asla unutulmamalıdır. 

  1. Birisi, kim olursa olsun hapşırdığında "Sağlıklı Yaşa" denilmeli.
  2. Konu komşuya, dost - eş ve çalışma arkadaşlarına günün selamı verilmeli; "Günaydın, iyi akşamlar..." 
  3. Toplum değerlerine aykırı davranılmamalı, hata yapıldığında hemen düzeltilmeli. 
  4. Telefona cevap verirken gülümsemeli, canlı ses tonuyla konuşulmalı. 
  5. Konuşmak, sohbet etmek ve sosyalleşme için vakit ayır, zira insan konuşabilen ve sohbetle güzelleşen bir varlıktır. İnsan olduğumuz unutulmamalıdır. 
  6. Konuşmaktan ve sohbet-muhabbetten zevk alan bir eşle evlenmek önemlidir. Çünkü zaman su gibi akıp gittiğinde, yalnızlık kademeli olarak etrafa hakim olduğunda konuşmanın ne denli etkili ve önemli olduğu anlaşılacaktır. 
  7. İş-güç ve sosyal hayattan kısa süreli de olsa yalnız kalınmalı. Bu durumlarda iş, hobi vb. durumlara vakit harcanmadan çok farklı olgu ve konularla vakit harcanıp, yalnızlık alemine dalmak gerekir. 

Bilinenler Paylaşılmalı

Kişi, paylaştıkça mutlu olur. Paylaştığı bilginin başka kişide şekillenmesi ise daimi haz verir. Bu yüzden bilginin paylaşıldıkça güzelleşip, fayda kazanacağı unutulmadan, her daim paylaşmaya özen gösterilmelidir. 

  • Değişikliklere kucak açılmalı ama asla değerler yitirilmemeli.
  • Suskunluğun bazen en iyi cevap olabileceği bilinmeli.
  • Olabildiğine bolca kitap okunmalı, e-kitap ve sesli kitaplara da okuma hayatında yer verilmeli. 
  • Mümkün oldukça az televizyon seyredilmeli ve bu esnada da faydalı programlar izlenmelidir. Reklamlarla dikkat dağıtan sayfa, program ve kanallardan uzak durulmalıdır. 
  • İyi ve saygın bir hayatin kendi elimizde olduğu unutulmamalı, geçmişi pişmanlıklarla değil, anı ve mutlulukla anmaya gaye gösterilmeli.
  • Allah'a güvenmeli ama araba ve evi de gerekli önlemlerle kilitlemeli, zira tefekkür elden bırakılmamalı. 
  • Evde aşk-sevgi dolu bir hava olmalıdır. Huzurlu, uyumlu bir ev ortamı oluşturmak için elimizden geleni yapmamız gerekli. 
  • "Her şeyin başı SABIR" olgusundan vazgeçilmemeli, bela ve musibete sabredilmeli.
  • Geçmişe çok fazla takılmamalı.
  • Bir metin okunacağı zaman satır araları, parantez içleri ve önsöz kısımları da mutlaka okunmalı.
  • Bildiğimiz her şey uygun üslup ve zamanlamayla paylaşılmalı. Bilge kişinin bilgisini artık kolaylıkla paylaşmasına olanak sunan büyük bir alem ve platformlar var. Kendinize kaliteli bir sosyal medya hesabı açın. Güncelliğine önem vereceğiniz ve özgünlüğü tam bir blog açıp, yazın. Çünkü yazmak, çizmek ve yeni bir şeyler yapmak kişinin olumsuz enerjisini yok eder. 
  • Ayrıca ölümsüzlüğü elde etmenin ruhani en önemli yolu bildiklerimizi paylaşmaktır. 

Şükür ve Teşekkür

Kişi, kendi emeklerine teşekkür, sunduğu emeğe karşılık almayı doğası gereği arzular. Bu yüzden bunun bilinciyle daima şükrü ve teşekkürü elden bırakmamak gerekir. 

  1. Bolca dua edilmeli. Duada ölçülemeyen kudret ve etki saklıdır. Din ve inan ne olursa olsun dua etmek, dileklerle bulunmak kişide pozitif duygular oluşturur.
  2. Gezegenimize karşı nazik olunmalı, çok fazla çevreyi kirleten ve havayı yaşanmaz hale sokan kimyasallardan uzak durulmalı. Parfüm, krem, gıda vb. her üründe artık kimyasallar hat safhada. Bu yüzden organik ve doğal olanlara yönelmek gerekiyor. Olanaksız olduğu durumlarda ise en azami durumda kullanılmalı, bir parfüm sıkıldığında bir evde kokusu duyulmamalı, genzi sızlatacak etki oluşturulmasına izin verilmemelidir. 
  3. Sevgi duyan, sevgi gösteren kişilere engel olunmamalı, daima ve gerekirse defalarca teşekkürle karşılık verilmeli.
  4. Başka kişilerin işlerine asla burun sokmamak gerekir. Yaptıkları işe saygı duyup, çabalarından dolayı teşekkür etmek ihmal edilmemeli. 
  5. Yılda bir defa da olsa hiç gidilmeyen bir yere gidilmeli. Bu yerle ilgili birkaç söz söylenerek yazı yazılmalı veya bir resim çizilmeli. Hiç biri yapılmıyorsa bir kaç resim çekinilmeli. 
  6. Çok veya az fark etmez bir düzeyde para kazanıyorsak, bizden daha çok ihtiyaç sahipleri var. Bu kişilere yardım etmek gerekir. Bu kişide özgüven ve kalite niteliği kazandırmaktadır. Sadaka, nafaka vermeye özen gösterilmeli. 
  7. Bazen istediğimiz şeyleri elde edemeyiz. Bu büyük bir şanstır. Elde etmek için çok çaba sarf edilmeli ama elde edilmediğinde asla üzülmemek gerekir. Çünkü bu durumda büyük hayır vardır ve daha iyisi bize verileceği için bunu elde etmemiz an itibarıyla mümkün olmayacaktır. Ayrıca elde edemediğimiz birçok şey için harcadığımız çaba ve emek boşa gitmemekle beraber kişide olumlu etki, yaratıcı fikirler üretme yetisi kazanmasına yardımcı olmaktadır. 
  8. Çalışılan, yaşanılan ve yapılan her işte ve dahi uğraş-hobilerde bütün kurallar en iyi şekilde öğrenilmeli ama bazılarına uyulmamalı. Daimi olmasa da ara sıra bu kuralları ihlal etmek kişide güven olgusunu ve farklılık etkisini geliştirir. Yoksa robotize bir hayata mahkum kılacaktır. 

Her şeyden sonra bu unsurları ara sıra okuyup, gözden geçirmek, hayata uygulama durumunu sorgulamak kişinin kaliteli yaşam standartlarını sürekli üst sıralara yükseltmesi için gereken adımdır. 

Bir adım atmak, bir adım daha ileriye girmek için nitelikli kişi olmak ve nitelikli kişi olmak içinde kaliteli hayat yaşamak gerekiyor. 

 

Eklentiler: Görsel 1 · Görsel 2

"Kaliteli Bir Yaşam İçin Unutulmaması Gerekenler" başlıklı bu blog yazısı, "19.04.2017" tarihinde "Dünya" konumunda yazıldı. Bu blog yazısı yazılırken hava durumu dereceydi ve döviz kuru da şeklindeydi.
Yazım günü gelişen olaylar: ""
Kategori: Kalite & Nitelik | Okunma: 996 | Ekleyen: jungnet | Etiket: nitelikli kişi olma yolları, Kaliteli Bir Yaşam İçin Unutulmamas, nitelik, kalite, kaliteli hayat yaşama yolları | Değerlendirme: 5.0/1
Toplam Görüş: 0
avatar