15:51
Bilinç Nedir?
Bilinç, farkındalık demektir.

Kelimenin anlamsal açıklaması birçok birime göre değişiklik gösterse de ortak genel yargıda “Algı ve bilgilerin zihinde izlenme sürecü” olarak tanımlamak mümkündür. “Şuur” sözcüğü bilincin eş anlamlısıdır. İnsanın kendisini, etrafını, olup btenleri tanıma, algılama, kavrama ve fark etme yetisinin bizzati özgün haline “bilinç” denilir. Algı ve bilgilerin zihinde duru ve aydın biçimde izlendiği süreç olup, bir toplumun ruh etkinliğini ve ruhsal durumunu ifade eder.

Mecazi olarak ise “temel algılama biçimi, temel fikir-görüş” tarif edilebilir. “Bilinç” terimi için ek kelimeyle “farkındalık” sözcüğünü kullanmak mümkündür. Bilincin yerinde olması demek, kontrollü düşünme, gözlemleyerek algılama ve dikkat etmek demektir. Öyle ki, farkında olma, uyanıklık ve tetikte kalma halidir.

Etrafındaki dünyaya tepkime gösterebilen, yanıt veren yetiye sahip her varlık ve canlı için bilinç olgusu söz konusudur. Zihin veya beyinde gelişen ve ulaşılamayan olaylara da “bilinçdışı vaka” denilir.


"Bilinç Nedir?" başlıklı bu blog yazısı, "04.05.2018" tarihinde "" konumunda yazıldı. Bu blog yazısı yazılırken hava durumu dereceydi ve döviz kuru da şeklindeydi.
Yazım günü gelişen olaylar: ""
Kategori: Gelişi Güzel | Okunma: 896 | Ekleyen: jungnet | Etiket: Bilinç Nedir?, farkındalık, bilinç | Değerlendirme: 5.0/1
Toplam Görüş: 0
avatar