Achtung visuelle Hilfsmittel- Görsel Araçlara Dikkat

In diesem türkischen Artikel habe ich auch interessantes Thema gehandelt. Ich habe geschrieben, ob visuelle Hilfsmittel gefährlich ist, oder nicht. Warum ist das wichtig und was heiß das?... 

Günümüz dünyası Bilim ve Teknoloji eksenine bağlı olarak ilerlemektedir. Bilim insan aklının aklettiği mantık çerçevesinde ilerlerken Teknolojide yine insanın hayal gücüne bağlı olarak gelişim göstermekte. Günümüzde ilim öğrenmek, insanlara olayları göstermek gibi uygulamalar artık görsel yollarla olmakta. Örneğin bundan 100 yıl önce her şey kitaplara, ilim adamlarının ağzından çıkan sözlere bağlıyken günümüzde kitaplar dahi görselleştirilmekte ve sözcükler ağızdan çıktığı gibi değil istenildiği gibi gösterilmekte.
Bazı şeyler vardır okununca anlaşılır ve o haliyle insanın gözünde canlanır. Bu olgu ve görsel çizgi insandan insan da tabi ki fark gösterir fakat her insanda okuduklarıyla paralel bir görsel ve bununda en harikası oluşmaktadır. Örneğin yıllarca okuduğumuz kitaplar içerisinde Hz. Yusuf (a.s)'nin çok güzel, harika bir güzelliğe sahip olduğu bahsedilirdi. Saç yapısını, boyunu ve ince hatlarla tariflerinden bahsedilmesine rağmen insan aklında olağan üstü bir nurani ve güzel bir insan yatardı. Bunu anlatanlar ruhani varlık olarak görselleştirdikleri için onlarda çok farklı anlatır ve öğle anarlardı. Yada Padişahları, Alimleri, Edebiyatçıları, Tarihçileri ve dahasını... Özellikleri ve yaptıklarıyla anlatılan kişilikler insan aklında farklı yerlere sahip olurlarken günümüzde bu biraz farklı boyut kazandırılmış durumda.
Demin Yusuf peygamberden bahsettik. Hz. Yusuf adlı hazırlanmış günümüz filmleri arasında en güzeli ve en harikası olarak nitelendirilen, o özelliklerde bir karaktere büründürülmüş görsel yapı olayları anlamamıza daha hızlı ve daha verimli yardımcı olmasına rağmen insan ufkunda oluşan görselliği tek düzeleştirmektedir. Yani kitapta okuyanlar, her biri farklı güzellikte muhteşem bir görsel oluştururken, filmi seyredenler tek bir görsel üzerinde görsel yapılar kurgulamaktadır. İnsanların manevi bakış açıları görsel bir kişiye bağlanmış ve sanki günümüz film oyuncusuyla eşleştiren bir görsel aklımızda çizilmektedir.
Çizgi kahraman olarak da olsa, gerçek bir kişilik olarak da olsa görselleştirmenin bazı insanlara uygulanmaması gerekmektedir. Bu hal genellikle maneviyat dünyasında aşk badesine dalamayanların izlediği yoldur.  Bu tarz bilgilendirmeleri görsellikle değil kitapta metinsel hikayelere yapmak daha yerli olacaktır. Görselleştirilmesi gerekiyorsa ki ha hızlı ve verimli olgu için bu belgesel mantığında çarptırılmadan ve kişiler görselleştirilmeden verilmelidir.
Bu özellik babında bazı kişilerin kesinlikle görselleştirilmesi yahut görsel bir niteliğe bulandırılması kesinlikle sakıncalı ve tehlikelidir. Bu kişilerin başında Hz. Muhammet (s.a.v), Hz. Ali, gibi büyük zatlar, peygamberler, alimler vb... kişiler ve bazı toplumlar için farabi, ibni sina, dedekorkut, padişahlar gibi  manevi bir değer kazanmış kişiler görselleştirilmemelidir.
Görselleştirilmeden de harika görsel film, resim vb... araçlar oluşturulabilecek bir teknolojiye şuan ulaşan dünyamız 3D teknolojisini bu alanda kullanabilir. O tarz olayların anlatılacağı yapıtları gerçek manada ele almak yerine o dönemde görselleştirilmesinde sakınca olmayan bazı kişilerin olay döngülerini ele alıp o döneme doğru yol almak ve bağlamda görsel olarak kişileri ele almak yerine o kişilerin yaptıklarını, sözlerini ve yaşamlarını görsel veri kullanmadan ele aldığımız kişi tarafından dile getirmek yada hikaye olarak anlatmak daha verimli olacaktır.
Örneğin Hz. Muhammet (s.a.v) 'ı ele almak istiyoruz. Peygamberimiz hakkında bir sürü yazılmış kitap ve hikaye bulunuyor. Bizde bunu film halinde görsel materyaller eşliğinde anlatmak istiyoruz. Ama Peygamberimizin bir görselini yada o dönemde yaşayanları bir görsel haline getirmemiz hiç de doğru olmayacaktır. Peki nasıl yapacağız? Bir benzeri son yıllarda hazırlanmış olan Fetih 1453 'ün baş sahnelerinde ele alınmıştır. Bu mantığa yakın bir görüş açısını benimsememiz gerekir. Söyle bir hikayeden yola çıkarak bir film ele alınabilir. Bu her türlü konu olabilir. Taif, İlk Müslüman Türkler, Habeşistan, Hicret, Hac, vb....
Yukarıda ki benzer olgular yeşilçam filmlerinde de bazen ele alınıp uygulanmıştır.
Günümüzü yaşayan bir topluluk içerisinde tarihe yolculuk ederek o döneme değinilebilir.  Yahut o dönemde peygamberimizle ilişkilenmiş bir başka medeniyet ele alınabilir.
Batı güçlerinin ısrarla görselleştirmeye çalıştığı Peygamberimiz karikaturlerin de amaç; onu görsel bir hale getirip müminler arasında büyük bir değer kazanmış manevi olguyu tek düzeleştirmektir. Her insanın kalbinde kendi hayal gücünce, kendi bildiğince, kendi aşk ve manevi duygularınca bir görseli bulunur Peygamberimizin. İşte amaç bunu bir şekle dönüştürüp herkeste aynı görseli oluşturmak. Ama yanlıştır ve çok büyük bir oyun kurgulanmaya çalışmaktadır.
 
Görsel Araçlara Dikkat!  Hedef ancak okumakla olur. Zira görsel bilgilendirme kesin hak olsaydı Allah (c.c) bu dönemi bekler teknolojiyle son Peygamberi gönderir ve oku emri yerine haşa filmleri izle vb.. Yapardı.   Düşünce ve fikir yanlıştır. Zira Okumak Allah'ın ilk emridir.

Değerlendirme: 5.0/1
Sayaç: 1460 | Ekleyen: jungnet | Etiket: Achtung visuelle Hilfsmittel- Görse, Vorsicht zu Hilfmittel, bildung, Görsel araçlar
Toplam Görüş: 0
avatar